Doen: Ga op pad in de natuur!

20170708_144559_Richtone(HDR)-01-01
Afgelopen weekend ben ik samen met mijn vader wezen mountainbiken in Nationaal Park de Veluwezoom. Echt, wat een mooi gebied is dit! Het landschap is ontzettend divers, je vindt er namelijk bossen, maar ook heide en zandverstuivingen. Bovendien kom je er allerlei wilde dieren tegen, soms liggen ze (lees: Schotse hooglanders) zelfs midden op het pad. Been there, done that. 😉 De natuur blijft in mijn ogen altijd indrukwekkend kan een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van kinderen. Ik zal je in deze blogpost uitleggen waarom de natuur zo belangrijk is en op wat voor manier je kinderen kennis kunt laten maken met de natuur.

Waarom is spelen in de natuur belangrijk?

Tijdens mijn opleiding zag ik dit filmpje over een Deense kinderopvang midden in het bos. Het gaat over een Deens concept: The Forest School Approach. Voor een uitgebreide beschrijving van deze visie raad ik je het boek van Jane Williams-Siegfredsen aan.
In het kort komt het er op neer dat de natuur centraal staat in het onderwijs, het heet dan ook “buitenonderwijs”. De kinderen zijn (of het nou winter of zomer is) elke dag buiten.

In het filmpje zie je kleuters in bomen klimmen, bij het water spelen en met messen werken. Dat klinkt misschien gevaarlijk, maar eigenlijk is juist het tegendeel waar. Door deze vorm van onderwijs leren de kinderen hoe ze met de natuur om kunnen gaan en ze leren om voorzichtig te zijn. Dit leren ze door het zelf te ervaren.

In Nederland en veel andere culturen zijn we geneigd om kinderen erg te beschermen en dat is natuurlijk goed bedoeld, alleen leren kinderen weinig over gevaar als ze altijd tegen gevaar worden beschermd. Jane geeft in het filmpje aan dat uit onderzoek blijkt dat deze kinderen minder last hebben van stress, zich beter kunnen concentreren, minder vaak ziek zijn en hun motoriek beter ontwikkelen dan kinderen die binnenonderwijs krijgen.

Hoe kun je het spelen in de natuur stimuleren?

Ga naar een plek toe die kinderen uitnodigt om te spelen. Zo’n plek heb je overal wel!
Met de kinderen van mijn werk ga ik bijvoorbeeld wel eens naar het bos of naar de kinderboerderij. Reken er maar op dat ze zich hier vermaken.
En mochten ze wat extra uitdaging nodig hebben dan kun je een potje meenemen en ze naar beestjes laten zoeken, ze bloemen laten plukken of je laat ze Natuur bingo of een Kleuren zoektocht doen. Voor Natuur bingo heb je iets nodig om mee te schrijven en voor de Kleuren zoektocht kun je het beste een rolletje plakband meenemen.

Natuurmonumenten

Tot slot kan ik je aanraden om een keer naar één van de nationale parken van Natuurmonumenten te gaan. Bij de bezoekerscentra kun je diverse speurtochten kopen, er zijn een aantal speciale kinderroutes (zoals: het klim- en klauterpad), leuke speeltuinen, je kunt samen wilde dieren spotten vanaf één van de uitkijkpunten en dat is nog lang niet alles!
Natuurmonumenten heeft zelfs een jeugdprogramma ontwikkelt omdat ze het zo belangrijk vinden om kinderen en hun ouders te stimuleren meer de natuur in te gaan.
Wanneer je je kind aanmeldt voor OERRR ontvang je maandelijks tips en inspiratie om samen de natuur in te gaan.

Deze blogpost is niet gesponsord en is enkel gebaseerd op mijn enthousiaste mening + de eerder vermelde bronnen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s